kolmapäev, 20. september 2017

Allasutuste politiseerimisest!

Kui Arno isaga koolimajja jõudis selgus, et tunnid on ära jäetud. Köster olla kutsutud vallavalitsusse...

Paari tunni pärast ilmus ähkiv ja puhkiv köster tagasi koolimajja. Tuli välja, et ta peab astuma vallavanema valimisliitu, muidu pole kubermangu valitsusest enam koolile raha tulemas. Mis sa hing sellises olukorras ikka teed! Vähe sellest ka kellamees Liblele olla ultimaatum esitatud, kui ikka tahad kirikutornis kella lüüa, siis pane aga nimi kirja. Eks see ikka paksu pahameelt tekitas, aga kroonu käsk on kroonu käsk ja pealinnast olla vallavanem ka oma liidule kusagilt tagatoast õnnistuse saanud. Kui vanasti ikka ainult täismehed võisid valida, siis nüüd olla lausa koolijütsidele sama õigus kätte antud, sellest ka see kibe utsitamine köstri kallal, ikkagi iga hing kulda väärt.

Varsti ilmuski Lible suure jooksuga ja teatas, et nüüd pidi päris kuri karjas olema kuna ka valla vaestemaja kõik asukad peavad samuti kui üks mees liitu astuma, muidu pidavat kõik leivalt ja supilt maha võetama...

Sellisena oleks võinud täna toimuv välja näha „Kevade“ aegadel, aga asi on naljast kaugel. Kuigi tundub, et tegemist ei ole politiseerimisega kuna valimisliit ei ole ju partei, siis tegelikult küsiks millega on tegemist? Kas võimu põlistamisega? Alati võib väita, et valla allasutuste juhid liituvad nimekirjaga vabatahtlikult ja mingit tagamõtet siin pole, aga kui vaba on ikkagi näiteks koolijuhist volikogu liige, kui arutatakse tema kooli rahastamist? Jabur on selle juures veel seegi, et nn tööandja ehk sisuliselt volikogu liikmest koolijuht ja töövõtja läbi vallavalitsuse kooli või lasteaia juhataja on sama isik? Väita, et koolijuht on oma otsustes vaba on nonsenss, oleme ju mitmel pool Eestis näinud poliitprotsesse direktorite või lasteasutuste juhatajate väljavahetamiseks. Tuleb meelde lausa anekdootlikult agar Tabasalu kooli direktriss, kes suures võimule meeldimise tuhinas käskis lapsed ministri külaskäigu ajaks silma alt ära viia. Õnnetuseks sai see talle endale saatuslikuks, kuigi mõte oli ju nagu mainitud olla meelepärane võimudele! Kuna skandaal läks liiga suureks, siis toodi direktriss ohvriks.

Veel näitena juunikuust 2013, miks „peab“ allasutuse juht olema kuulekas!
Möödunud nädala esmaspäeval sai Laulasmaa kooli direktor Reeli Simanson kätte Keila vallavanema Kalev Laasti käskkirja, milles öeldi temaga sõlmitud leping päevapealt üles. Otsus tehti hoolimata koolist, lapsevanematest ja kogukonnast, kes on peaaegu ühehäälselt direktori poolt, kirjutas Õhtuleht varasemalt.

Olen ka kokku puutunud kohaliku meedia mõjutamisega ja sellele mõjutamisele viidates saanud vastuseks – ma ei saa ju oma töökohta ohtu seada?!

Ma ei kahtle selles, et valdavalt on koolide, lasteaedade juhtide näol tegemist igati tublide inimestega, aga olen ka absoluutselt veendunud, et nad oma otsustes ei ole lõpuni vabad. Jah ka koalitsioonide kokkulepped piiravad mingil määral soleerimist ja see ei olegi ju halb, kuid see on iga voliniku vabatahtlik otsus ning alati on võimalik jääda tagajärgi kartmata eriarvamusele!

Eks neid näiteid leidub üle Eesti erinevates variantides, aga lõppkokkuvõttes on nimetaja üks – politiseeritud ning kuulekas hääl volikogus!

Õiguskantsler on teinud Riigikogule ettepaneku luua huvide konflikte vältiv õigusselgus olukorras, kus kohaliku omavalitsuse volikogu liige töötab omavalitsuse hallatava ametiasutuse juhina või kuulub sellise kohaliku omavalitsuse osalusega ühingu juhatusse või nõukokku, mille üle ta volikogu liikmena peab teostama järelevalvet.

Raivo Kokser
Saue vallavolikogu sotsiaalkomisjoni esimees
Kandidaat nr.101

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Täname!

Hiljuti pidin koostama ühe tänukirja ning kui netist näiteid otsisin, siis jäi silma ka umbes selline mõte - kui kahtled, kas tänukiri saata...